Roladki z indyka

Składniki (na 4-6 porcji)

 około 600 g sznycli z indyka

 2 jabłka

 sok z ½ cytryny

 około 100 g suszonych śliwek bez pestek

¼ szklanki białego wina (niekoniecznie)

1 mała cebula + posiekany szczypiorek

2 ząbki czosnku

½ niedużego pora (biała część)

szczypta słodkiej papryki

1 szklanka bulionu warzywnego (lub wody)

olej rzepakowy

sól i pieprz do smaku Roladki z indyka

 

Wykonanie

 

 

 

 

 

1. Umyj i obierz jabłka, przekrój je na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i pokrój na kawałki. Skrop sokiem z cytryny.

2. Śliwki pokrój w paseczki.

3. Sznycle z indyka leciutko rozbij (możesz to zrobić dłonią), posól i popieprz.

4. Kawałki śliwki umieść na środku sznycla, sznycel zwiń i obwiąż nicią kuchenną lub zepnij wykałaczkami.

5. Obierz cebulę i czosnek, drobno posiekaj.

6. Por umyj, usuń zewnętrzną warstwę, pokrój w talarki, umieść je na sitku i przepłucz wrzątkiem.

7. Na głębokiej patelni rozgrzej łyżkę oleju rzepakowego i podsmaż roladki na złoty kolor. Odłóż je na bok. Na patelnię wrzuć cebulę, czosnek oraz pora i smaż je na małym ogniu, mieszając co jakiś czas, przez około 6-8 minut. Dodaj z powrotem roladki, całość posól, popieprz i posyp słodką papryką. Dodaj wino, poczekaj aż wyparuje i wtedy dodaj bulion warzywny. Przykryj patelnię pokrywką i duś na małym ogniu około 15-20 minut, aż mięso będzie miękkie. W połowie duszenia dodaj jabłka (albo trochę później).

8. Kiedy mięso będzie miękkie wyjmij roladki z patelni, a pozostały sos zmiksuj na gładka masę.

9. Usuń z roladek nić albo wykałaczki, podawaj je polane sosem i posypane szczypiorkiem.

 

INDYKPOL S.A. | ul. Jesienna 3, 10-370 Olsztyn, Polska | tel. + 48 89 5262222 | www.indykpol.pl | indykwolnyznatury@indykpol.pl

Copyright © Indykpol S.A. | Realizacja: Indykpol Brand Management