W odpowiedzi na oczekiwania konsumentów Indykpol rozpoczął pierwszą w Polsce hodowlę indyka w oparciu o wybrane spośród najważniejszych kryteriów hodowli ekologicznej.
■ Swobodny wybieg – dostęp do zieleni, przestrzeni i słońca
■ Starannie dobrana pasza – bez konserwantów, chemicznych przeciwutleniaczy, składniki paszy bez GMO
■ Nowa jakość mięsa – wolniejsze tempo przybierania na wadze wpływa na nowe właściwości i bardziej zdecydowany smak mięsa
■ Lokalizacja hodowli: Mazury – teren słynący z rozległych łąk i lasów, pięknych jezior oraz czystego powietrza.
■ Wygląd fermy: kilka hektarów łąki otoczonej drzewami dającymi cień.
W czasie upałów na wybiegu instalowane są dodatkowo siatki zacieniające, aby indyki mogły znaleźć schronienie przed nadmiernym słońcem poza budynkiem. Obszar wybiegu jest na tyle duży, żeby zapewnić bujną zieleń przez cały okres chowu indyków.
■ Dostęp do wybiegów: nielimitowany – ptaki do woli korzystają z dostępnej przestrzeni. Naturalne zachowania sprawiają, że wychodzą na wybieg kiedy robi się jasno, a wracają na noc lub żeby schronić się przed niekorzystnymi warunkami pogodowymi.
■ Pasza z naturalnych składników – mieszanki zbóż i roślin strączkowych
■ Dostęp do trawy i ziół znajdujących się na wybiegu
■ Warzywa i owoce sezonowe
■ Bez antybiotyków
■ Bez konserwantów
■ Bez chemicznych przeciwutleniaczy
■ Składniki paszy bez GMO
Bez względu na sposób chowu, w paszach dla drobiu w firmie Indykpol nie stosuje się hormonów. Indyki nie są w żaden sposób zmuszane do jedzenia. Mają zapewniony swobodny dostęp do paszy i wody, z których mogą korzystać przez całą dobę.
Wolniejsze tempo przybierania na wadze oraz swobodny ruch indyków wpływają na lepsze umięśnienie ptaków. Dzięki temu mięso ma strukturę inną od tego z hodowli ekstensywnej – włókna są dłuższe i grubsze, przez co mięso ma głębszy smak.
Polędwiczka jest mniejsza od tej z hodowli ekstensywnej i zauważalnie delikatniejsza od mięsa z fileta.
■ Wygląd mięsa – kolor porównywalny do mięsa z produkcji standardowej.
■ Struktura mięsa – mięso bardziej zbite, ale ma delikatniejszą strukturę, podczas krojenia rozpada się. Lepsze umięśnienie ptaków wpływa na zdecydowanie dłuższe i grubsze włókna, wymagające więcej pracy w krojeniu i gryzieniu.
■ Zapach – zapach porównywalny do mięsa z produkcji standardowej.
■ Polędwiczka – mniejszy rozmiar niż w mięsie z produkcji standardowej, zauważalnie delikatniejsze mięso od fileta.
■ Przygotowanie – filet wymaga dłuższej obróbki termicznej.
■ Smak – głębszy smak, zbliżony do mięsa wołowego pod względem tekstury i ilości mioglobiny, co daje krwisty posmak.
■ Rady – mięso do smażenia należy kroić w cieńsze plastry – szybciej się usmażą i będzie łatwiej je gryźć.
Zgodnie z prawem, Indykpol kontroluje i ponosi pełną odpowiedzialność za wszystkie etapy produkcji mięsa, dzięki czemu jest w stanie zapewnić indykom optymalne warunki bytowania, a co za tym idzie proponować konsumentom mięso najwyższej jakości.
Chów indyków z polskich stad rodzicielskich i polskich jaj zapewnia otrzymanie swojskich indyków, zgodnych z filozofią „jedzmy lokalnie”.
INDYKPOL S.A. | ul. Jesienna 3, 10-370 Olsztyn, Polska | tel. + 48 89 5262222 | www.indykpol.pl | indykwolnyznatury@indykpol.pl
Copyright © Indykpol S.A. | Realizacja: Indykpol Brand Management