Filet z indyka nadziewany ricottą i pesto z salsą pomidorową

Składniki (na 4-6 porcji)

Mięso:

 około 600 g fileta z indyka

 1 łyżka pesto z bazylii

 125 g serka ricotta

 1 łyżka oliwy

1 jajko

1 łyżeczka bułki tartej

pieprz, sól do smaku

Salsa:

 100 ml oliwy

1 pęczek szczypiorku

 500 g pomidorów

 sok wyciśnięty z jednej i skórka starta z jednej limonki

sól i pieprz do smaku

 

Wykonanie

 

 

 

 

 

Mięso:

1. W misce połącz pesto z ricottą, jajkiem i bułką tartą.

2. Filet z indyka podziel na 4 części (tak, żeby kształtem przypominały pojedynczą pierś z kurczaka). Przy użyciu ostrego noża w każdym z kawałków fileta wytnij kieszonkę. Do kieszonek włóż ricottę z pesto. Zamknij kieszonki wykałaczkami, tak żeby były jak najszczelniej zamknięte.

3. Posmaruj filety z indyka oliwą i posyp je pieprzem. Smaż na rozgrzanej patelni grillowej około 8-9 minut z każdej strony (tak, żeby nie było surowe, a było miękkie).

4. Podawaj polane salsą pomidorową z sałatą w sosie winegret.

Salsa:

1. Pomidory sparz wrzątkiem, usuń z nich skórkę i nasiona, pokrój w dosyć drobną kostkę.

2. Szczypiorek umyj, drobno posiekaj.

3. Połącz wszystkie składniki salsy, dopraw ją solą i pieprzem.

INDYKPOL S.A. | ul. Jesienna 3, 10-370 Olsztyn, Polska | tel. + 48 89 5262222 | www.indykpol.pl | indykwolnyznatury@indykpol.pl

Copyright © Indykpol S.A. | Realizacja: Indykpol Brand Management