?

Zadaj pytanie

Nie znalazłeś odpowiedzi na swoje pytanie? Wypełnij formularz, a z przyjemnością na nie odpowiemy.

Trwa wysyłanie wiadomości

Wystąpił błąd podczas wysyłania wiadomości.

Pytanie zostało wysłane

Najczęściej zadawane pytania

1. Jak wygląda ferma, czy jest jakaś zieleń?

Na terenie fermy znajdują się budynki produkcyjne otoczone łąką o powierzchni kilku hektarów. Na skraju wybiegu znajdują się wysokie drzewa rzucające cień. Dodatkowo, w okresie upałów na wybiegu instalowane są siatki zacieniające, aby indyki mogły znaleźć schronienie przed nadmiernym słońcem poza budynkiem. Obszar wybiegu jest na tyle duży, żeby zapewnić bujną zieleń przez cały okres chowu indyków.

2. Ile czasu indyki spędzają na świeżym powietrzu?

Dostęp do wybiegów jest nielimitowany i ptaki korzystają z nich do woli. Naturalne zachowania sprawiają, że wychodzą na wybieg jak zrobi się jasno, a wracają na noc lub żeby schronić się przed niekorzystnymi warunkami pogody.

3. Co z indykami dzieje się zimą?

Indyki bardzo dobrze znoszą niskie temperatury, ale zimą mniej chętnie korzystają z wybiegów.

4. Jak wygląda oświetlenie w zamkniętych pomieszczeniach?

Odpoczynek nocny jest ważnym czynnikiem wpływającym na stan zdrowotny, odporność i kondycję indyków, dlatego zapewniamy im minimum 8 godzin snu gasząc całkowicie światło w budynku.

5. Kto opiekuje się ptakami?

Opiekę nad stadem sprawuje wykwalifikowany personel składający się z zootechnika prowadzącego stado, lekarza weterynarii oraz personelu bezpośrednio obsługującego ptaki.

6. Kto odpowiada za opiekę weterynaryjną nad zwierzętami?

Każda ferma ma podpisaną umowę z kliniką weterynaryjną wyspecjalizowaną w produkcji indyków. Do opieki nad danym stadem oddelegowywany jest lekarz prowadzący. Poza tym każde stado indyków znajduje się pod urzędowym nadzorem Powiatowego Lekarza Weterynarii.

7. Na jakie choroby ptaki najczęściej zapadają?

Tak jak wszystkie organizmy żywe, indyki narażone są na oddziaływanie mikroorganizmów chorobotwórczych (bakterii, wirusów, grzybów) i pasożytów. Ptaki są częściowo zabezpieczone przez naturę, sprawnym systemem odpornościowym wrodzonym, uzyskanym od matki i nabytym, wytworzonym w trakcie ich życia poprzez naturalne mechanizmy obronne oraz szczepienia. Jednak pomimo takiego zabezpieczenia, w okresach silnej presji środowiska (upał, mrozy, duże wahania temperatury dobowej, wysoka wilgotność) może dochodzić do przełamania odporności i wystąpienia choroby.

Aby zapobiec wystąpieniu ostrych form klinicznych i ograniczyć cierpienia ptaków, dokonuje się częstych lustracji ferm przez lekarza weterynarii wraz z badaniami diagnostycznymi. Na tej podstawie,  wykrywa się bardzo wcześnie zagrożenia chorobowe i stosując leki w niskich dawkach, dodatki mineralno-witaminowe, ziołowe oraz probiotyki przywraca się stada do zdrowia.

8. Czy ptaki są szczepione? Czy te szczepionki są bezpieczne w momencie spożywania mięsa?

Ptaki są szczepione przeciwko zakaźnemu zapaleniu nosa i tchawicy indyków. Szczepionka podawana jest w oprysku pierwszego dnia po przyjeździe ptaków na fermę. Kolejne podanie szczepionki następuje około 5 tygodnia życia ptaków w wodzie do picia. Szczepionki są bezpiecznie dla konsumentów, nie przechodzą do tkanek i nie posiadają okresu karencji.

Do stad będą wprowadzane również autoszczepionki. Dzięki nim możliwa jest kontrola zakażeń bakteryjnych w stadach drobiu, dzięki wykorzystaniu zarazków znajdujących się w otoczeniu ptaków. Jest to najnowocześniejsza metoda profilaktyki chorób zakaźnych ptaków. W stosowanych autoszczepionkach zawarte są bakterie w postaci inaktywowanej (zabitej, niezdolnej do wywołania choroby, bezpiecznej). Dzięki ich podaniu podnosimy swoistą odporność ptaków, co w znacznym stopniu chroni je przed wystąpieniem choroby zakaźnej. Autoszczepionki również nie posiadają karencji.

9. Co się dzieje z chorymi ptakami?

Słabsze sztuki są izolowane od zdrowego stada w celu rekonwalescencji i w tym okresie poddane terapii produktami naturalnymi, np. czosnkiem, oregano, itp.

10. Co jeśli zachoruje całe stado?

Zgodnie ze sztuką lekarską i kodeksem etycznym nie możemy pozwolić, żeby ptaki cierpiały. W podklinicznych stadiach rozwoju choroby zwierzęta są leczone przy użyciu produktów naturalnych. W uzasadnionych przypadkach, gdy istnieje ryzyko rozwoju ostrego stadium choroby zakaźnej, ptaki otrzymają antybiotyk. Dobrany jest on na podstawie badań laboratoryjnych i wykonanego testu lekowrażliwości. Stosowane leki posiadają możliwie jak najkrótsze okresy karencji.

11. Czy i w jakich sytuacjach ptaki dostają leki?

Jeśli zajdzie taka konieczność, to podawanie antybiotyku lub chemioterapeutyku – jest jedynie jednokrotne/dwukrotne. Jeśli taka konieczność nie wystąpi, suplementacja jest oparta jedynie o produkty mineralno-witaminowe oraz dodatki ziołowe, aby mieć pewność, że ptaki są zdrowe.

12. Czym są karmione ptaki?

Ptaki karmione są mieszanką zbóż i roślin strączkowych z dodatkiem mieszanki niezbędnych witamin i minerałów. Poza tym indyki z dostępem do swobodnego wybiegu mają dostęp do trawy i ziół znajdujących się na wybiegu oraz warzyw i owoców sezonowych (np. marchew, jabłka).

13. Czy w paszy znajdą się hormony?

Bez względu na sposób chowu nie stosuje się hormonów ani w paszach, ani
w żadnej innej formie.

14. Czy w paszy będą antybiotyki / enzymy / GMO?

Pasze dla indyków z dostępem do swobodnego wybiegu komponowane są z naturalnych składników. Nie zawierają antybiotyków ani syntetycznych enzymów. Wszelkie surowce roślinne pochodzą z roślin niemodyfikowanych genetycznie.

15. Jaki jest cykl hodowli, ile żyją ptaki?

Okres chowu indyków z dostępem do swobodnego wybiegu pozwala na całkowite ukształtowanie się ptaków i wynosi co najmniej 105 dni w przypadku indyczek i 140 dni dla indorów.

16. Jak wygląda ubój?

W firmie Indykpol dokłada się wszelkich starań, aby zapewnić humanitarne warunki uboju. Ubój prowadzony jest zgodnie z obowiązującymi przepisami i zasadami dobrej praktyki produkcyjnej. Personel zakładu przechodzi regularne szkolenia z zakresu dobrostanu i zasad humanitarnego traktowania zwierząt. Wszystkie etapy uboju są kontrolowane przez Urzędowego Lekarza Weterynarii.

17. Dlaczego wszystkie indyki nie są hodowane w takich warunkach?

Chów indyków z dostępem do swobodnego wybiegu to konieczność zapewnienia odpowiednio dużego obszaru na wybiegi, składniki paszy bez GMO, mniejsze obsady i mniejsze tempo wzrostu. To wszystko oznacza, że mięso z tych indyków jest zbyt drogie na kieszeń przeciętnego konsumenta, nawet w krajach dużo bogatszych od Polski.

18. Co dzieje się z elementami, które nie są sprzedawane w linii „wolny z natury”?

Mięso z tych elementów wykorzystywane jest do wyrobów tradycyjnych podnosząc ich walory smakowe. Jednak jest to rzadkość, obecnie główną formą sprzedaży jest cała tuszka.

19. Jak jest opakowane mięso?

Indyki z dostępem do swobodnego wybiegu pakowane są w standardowe opakowania, zapewniające najlepszą ochronę produktu.

20. Czy mięso będzie mrożone, jeśli tak, jak wpływa to na jego wartości odżywcze / smak?

Mrożenie mięsa, przeprowadzane w odpowiednich warunkach, tak jak ma to miejsce w zakładach Indykpol, nie pogarsza walorów smakowych mięsa. Warunkiem jest stosowanie się do zaleceń odnośnie okresu i warunków przechowywania.

21. Czy takie mięso nadaje się na rosół/ do pieczenia / smażenia / na grilla?

Mięso z indyków ze swobodą poruszania się może być wykorzystywane w dowolny sposób i świetnie nadaje się do wszelkich potraw.

 

 

INDYKPOL S.A. | ul. Jesienna 3, 10-370 Olsztyn, Polska | tel. + 48 89 5262222 | www.indykpol.pl | indykwolnyznatury@indykpol.pl

Copyright © Indykpol S.A. | Realizacja: Indykpol Brand Management