Rozmowa z Ignacym Zinkiewiczem – dyrektorem ds. hodowli
i wylęgów w firmie Indykpol S.A.

Skąd wziął się pomysł na projekt indyka z dostępem do swobodnego wybiegu?

Indykpol od zawsze starał się podążać za trendami i wyznaczać nowe standardy. Dzięki posiadaniu własnych wylęgarni i ferm, jako jedyni na polskim rynku, możemy bezpośrednio odpowiadać za cały cykl hodowli ptaków i w ostateczności za jakość mięsa. Jednocześnie doświadczenie pozwala nam na utrzymanie swobody ptaków przy zachowaniu niezbędnych standardów
i kontroli bezpieczeństwa stada.

Jakie są różnice między indykiem hodowanym „normalnie”, a tym
z dostępem do swobodnego wybiegu?

Zasadnicza różnica to wybiegi, na których oprócz słońca i świeżego powietrza indyki mają dostęp do trawy, ziół oraz większą możliwość realizowania swoich naturalnych zachowań, np. grzebanie pazurami w ziemi w poszukiwaniu karmy oraz kąpiele w piasku. Wolniejsze tempo wzrostu, zastosowana pasza oraz swobodny wybieg nie pozostają bez wpływu na cechy organoleptyczne mięsa.

Jak wyglądają fermy?

Hodowla odbywa się na terenie fermy tradycyjnej, znajdującej się na Mazurach, dysponującej odpowiednio dużą powierzchnią. Na terenie fermy budynki otoczone są łąką o powierzchni kilku hektarów. Na skraju wybiegu mieszczą się wysokie drzewa rzucające cień. Dodatkowo, w okresie upałów na wybiegu instalowane są siatki zacieniające tak, żeby indyki mogły znaleźć schronienie przed nadmiernym słońcem poza budynkiem. Obszar wybiegu jest na tyle duży, żeby zapewnić bujną zieleń przez cały okres chowu indyków. Ptaki mają zagwarantowane komfortowe warunki bytowania.

Dostęp do wybiegów jest nielimitowany i ptaki korzystają z nich do woli. Naturalne zachowania sprawiają, że wychodzą na wybieg jak robi się jasno, a wracają na noc lub żeby schronić się przed niekorzystnymi warunkami pogody. Odpoczynek nocny jest ważnym czynnikiem wpływającym na stan zdrowotny, odporność i kondycję indyków, dlatego zapewniamy im minimum 8 godzin snu gasząc całkowicie światło w budynku.

Kto opiekuje się ptakami?

Opiekę nad stadem sprawuje wykwalifikowany personel składający się z zootechnika prowadzącego stado, lekarza weterynarii oraz personelu bezpośrednio obsługującego ptaki, przechodzącego okresowe szkolenia z zakresu dobrostanu zwierząt.

Poza tym każde stado indyków znajduje się pod urzędowym nadzorem Powiatowego Lekarza Weterynarii.

Czym są karmione ptaki?

Ptaki karmione są paszą skomponowaną z naturalnych składników. Są to mieszanki zbóż i roślin strączkowych z dodatkiem niezbędnych witamin i minerałów. Poza tym indyki mają dostęp do trawy i ziół znajdujących się na wybiegu oraz tak zwanych pasz objętościowych takich jak warzywa i owoce, zależnych od sezonu.

Ptaki karmione są najwyższej jakości paszami bez składników GMO – wszelkie surowce roślinne pochodzą z roślin niemodyfikowanych genetycznie. W firmie Indykpol bez względu na sposób chowu nie stosuje się hormonów.

Czy takie mięso nadaje się na rosół/do pieczenia/smażenia/na grilla?

Mięso z indyków ze swobodą poruszania się może być wykorzystywane w dowolny sposób i świetnie nadaje się do wszelkich potraw.

Czy trzeba na coś zwrócić uwagę przygotowując takie mięso?

Mięso to jest tak dobre, że szkoda jeść je samemu. Dlatego przygotowując posiłek warto zadbać o dobre towarzystwo, w którym będziemy się cieszyć wspaniałym smakiem potraw.

Ignacy Zinkiewicz, Dyrektor ds. Hodowli i Wylęgów w firmie Indykpol S.A., ekspert w dziedzinie rozrodu i wylęgu indyków, od 1997r. prezes spółki Frednowy z wynikami w produkcji nieśnej będącymi na pozycji lidera na rynku światowym.

 

 

INDYKPOL S.A. | ul. Jesienna 3, 10-370 Olsztyn, Polska | tel. + 48 89 5262222 | www.indykpol.pl | indykwolnyznatury@indykpol.pl

Copyright © Indykpol S.A. | Realizacja: Indykpol Brand Management